Doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu – základní informace
Doplňky stravy a potraviny určené pro zvláštní výživu jsou specifickou kategorií potravin, na které se vztahuje široké spektrum právních předpisů v rámci potravinového práva.
Doplňky stravy
Účelem doplňků stravy je doplňovat běžnou stravu a to jako koncentrovaný zdroj živin nebo jiných látek s výživovým nebo fyziologickým účinkem, které není možné přijmout běžnou pestrou a vyváženou stravou. Takovým běžným doplňkem stravy je např. vitamin C, jehož větší příjem je doporučován v období chřipek, neboť přispívá k normální funkci imunitního systému a ke snížení míry únavy a vyčerpání. Doplňkem stravy může ale také aktivní uhlí, které za splnění podmínek daných legislativou, napomáhá snižování nadměrné plynatosti po jídle.
Označování, obchodní úprava, balení a reklama nesmí doplňkům:
- přisuzovat vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo na tyto vlastnosti odkazovat,
- obsahovat žádné tvrzení uvádějící nebo naznačující, že vyvážená a pestrá strava obecně nemůže poskytnout dostatečné množství vitaminů anebo minerálních látek.
Potraviny určené pro zvláštní výživu
Potraviny pro zvláštní výživu jsou potraviny, které jsou určeny pro určité výživové účely a uvádějí se do oběhu s označením účelu použití.
Potraviny určené pro zvláštní výživu dělí evropská legislativa na následující kategorie potravin:
a) počáteční a pokračovací kojenecká výživa;
b) obilné příkrmy a potraviny pro malé děti;
c) potraviny pro zvláštní lékařské účely;
d) náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti.
Potravinám pro zvláštní výživu se nemohou přisuzovat vlastnosti prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění, i když potraviny pro zvláštní lékařské účely jsou určeny pro dietní režim určitých pacientů. Odkaz na dietní režim v souvislosti s nemocemi, poruchami či zdravotním stavem, pro něž je potravina určena, není považován za přisuzování vlastností v oblasti prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění.
Důležité odkazy: